Trwa ładowanie...

 

Trwa zapisywanie na newsletter...

Opis efektu

Efektem jest opracowany i wdrożony plan działań dla ograniczania marnotrawstwa żywności w Wielkopolsce. W ramach planu zrealizowano szereg działań, w tym:

  • kampanie edukacyjne w ramach wielkopolskiego tygodnia ograniczania marnotrawstwa żywności,
  • inicjatywy zmieniające sposoby myślenia i kompetencje w zakresie zarządzania odpadami żywnościowymi w przedsiębiorstwach,
  • kampanie wsparcia dystrybucji żywności dla potrzebujących, we współpracy z bankami żywności.

Efektami wdrożenia planu działań były: program ograniczania marnotrawstwa żywności w Wielkopolsce na lata 2021–2025 - pierwszy w kraju dokument na poziomie województwa, który nadaje wspólną ramę różnym działaniom służącym zapobieganiu marnotrawstwu żywności oraz uruchomienie jadłodzielni, które funkcjonują nadal mimo zakończenia projektu. 

Opis użyteczności

Podobne programy dotyczące przeciwdziałania marnowaniu żywności powinny stać się elementem polityk publicznych. Potencjalnymi odbiorcami rozwiązania są:

  • władze samorządowe i organizacje zajmujące się ograniczaniem marnotrawstwa żywności,
  • organizacje pozarządowe,
  • aktywiści. 

Ocena użyteczności

Rozwiązanie wyróżniające się w ocenie ekspertów 

Link do strony

Link do strony Interreg Europe 2014-2020 

Program

Interreg Europa 

Numer projektu

ECOWASTE 4 FOOD 

Tytuł projektu

ECOWASTE 4 FOOD 

Obszar tematyczny

Zachowanie i ochrona środowiska 

Obszar horyzontalny

Współpraca instytucji 

Opis dostępności

Rozwiązanie jest neutralne wobec grup docelowych ze specjalnymi potrzebami.