Opis efektu
Efektem jest opracowany i wdrożony plan działań dla ograniczania marnotrawstwa żywności w Wielkopolsce. W ramach planu zrealizowano szereg działań, w tym:
- kampanie edukacyjne w ramach wielkopolskiego tygodnia ograniczania marnotrawstwa żywności,
- inicjatywy zmieniające sposoby myślenia i kompetencje w zakresie zarządzania odpadami żywnościowymi w przedsiębiorstwach,
- kampanie wsparcia dystrybucji żywności dla potrzebujących, we współpracy z bankami żywności.
Efektami wdrożenia planu działań były: program ograniczania marnotrawstwa żywności w Wielkopolsce na lata 2021–2025 - pierwszy w kraju dokument na poziomie województwa, który nadaje wspólną ramę różnym działaniom służącym zapobieganiu marnotrawstwu żywności oraz uruchomienie jadłodzielni, które funkcjonują nadal mimo zakończenia projektu.
Opis użyteczności
Podobne programy dotyczące przeciwdziałania marnowaniu żywności powinny stać się elementem polityk publicznych. Potencjalnymi odbiorcami rozwiązania są:
- władze samorządowe i organizacje zajmujące się ograniczaniem marnotrawstwa żywności,
- organizacje pozarządowe,
- aktywiści.
Ocena użyteczności
Rozwiązanie wyróżniające się w ocenie ekspertów
Link do strony
Link do strony Interreg Europe 2014-2020
Program
Interreg Europa
Numer projektu
ECOWASTE 4 FOOD
Tytuł projektu
ECOWASTE 4 FOOD
Obszar tematyczny
Zachowanie i ochrona środowiska
Obszar horyzontalny
Współpraca instytucji
Opis dostępności
Rozwiązanie jest neutralne wobec grup docelowych ze specjalnymi potrzebami.